Research code: 13382962094054958007162665280
Ghorbani P, Rahimi E, Shakerian A, Esfandiari Z. Examination of the Prevalence, Genetic Diversity and Antibiotic Resistance of Clostridium Difficile (Clostridioides difficile) in Semi-Cooked Ready-to-Eat Products in the Sale Centers of Isfahan Province, Iran. J Health Syst Res 2024; 20 (3) :273-278
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1686-fa.html
قربانی پروین، رحیمی ابراهیم، شاکریان امیر، اسفندیاری زهرا. بررسی شیوع، تنوع ژنتیکی و مقاومت آنتیبیوتیکی کلستریدیوم دیفیسیل (کلستریدیوس دیفیسیل) در فرآوردههای نیمه پخته آماده مصرف در مراکز فروش استان اصفهان. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1403; 20 (3) :273-278
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1686-fa.html
1- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2- استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
3- استادیار، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی و گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (277 مشاهده)
مقدمه: کلستریدیوم دیفیسیل (کلستریدیوس دیفیسیل) یکی از علل اصلی ناشی از کولیت کاذب غشایی و یکی از انتروپاتوژنهای مهم در انسان شناخته شده است. مصرف آنتیبیوتیک، یکی از مهمترین عوامل خطر در شیوع و بروز عفونت بیمارستانی کلستریدیوم دیفیسیل معرفی شده است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی شیوع، مقاومت آنتیبیوتیکی و تنوع ژنتیکی باکتری کلستریدیوم دیفیسیل در فرآوردههای نیمه پخته آماده مصرف در مراکز فروش استان اصفهان بود.
روشها: 240 نمونه از فرآوردههای نیمه پخته شامل کوکو سیبزمینی، کوکو سبزی، کوردن بلو و ناگت مرغ (از هر کدام 60 نمونه) توزیع شده در سطح استان اصفهان، در فاصله زمانی تیر ماه تا بهمن ماه سال 1400 به صورت تصادفی جمعآوری گردید. جهت جداسازی کلستریدیوم دیفیسیل، از محیط کشت کلستریدیوم دیفیسیل موکسالاکتام نورفلوکساسین استفاده شد. ژنهای مربوط به توکسینهای کلستریدیوم دیفیسیل با عناوین tcdA و tcdB از طریق واکنش زنجیرهای پلیمراز چندگانه (Multiplex polymerase chain reaction یا M-PCR) شناسایی و حساسیت آنتیبیوتیکی این جدایهها بر اساس آزمون حداقل غلظت مهارکنندگی (Maximum Inhibitory Concentration یا MIC) تعیین گردید. نتایج شیوع با استفاده از آزمون 2c و سطح معنیداری 05/0 > P در نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: 37 نمونه آلوده به کلستریدیوم دیفیسیل بودند. آلودگی به کلستریدیوم دیفیسیل در نمونههای نیمه پخته شامل کوکو سیبزمینی، کوکو سبزی، کوردن بلو و ناگت مرغ به ترتیب 3/13، 0/20، 6/11 و 6/16 درصد مشاهده شد. بیشترین آلودگی به محصول کوکو سبزی اختصاص داشت. توکسینهای مسؤول تولید سموم شامل 15 نمونه مثبت tcdA و 17 نمونه مثبت tcdB شناسایی گردید. در جدایههای کلستریدیوم دیفیسیل، بیشترین میزان مقاومت نسبت به آنتیبیوتیکهای آمپیسیلین و پنیسیلین و بیشترین حساسیت مربوط به کلرامفنیکل و مترونیدازول بود.
نتیجهگیری: فرآوردههای نیمه پخته آماده مصرف میتوانند به عنوان منبع احتمالی کلستریدیوم دیفیسیل مقاوم به آنتیبیوتیک در نظر گرفته شوند. بنابراین، پخت کامل غذاهای نیمه آماده قبل از مصرف در دما و زمان مناسب 85 درجه سلسیوس و 30 دقیقه و رعایت بهداشت در مراکز تولید، میتواند از بروز عفونتهای گوارشی احتمالی از طریق سویههای کلستریدیوم دیفیسیل در مصرفکنندگان جلوگیری نماید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
علوم تغذیه و صنایع غذایی دریافت: 1402/8/24 | پذیرش: 1402/12/2 | انتشار: 1403/7/15