Miranzadeh M B, Heidari M, Dehghan S, Hassanzadeh M. Overview of Nitrate in Drinking Water and its Health Effect with Emphasis on its Carcinogenic Risk in Human. J Health Syst Res 2011; 6 (5)
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-193-fa.html
محمدباقر میرانزاده ، محسن حیدری ، سمانه دهقان ، مجتبی حسنزاده . مروری بر نیترات در آب آشامیدنی و اثرات بهداشتی آن با تأکید بر اثرات سرطانزایی آن در انسان. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1389; 6 (5)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-193-fa.html
1- دانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران.
2- دانشجوی دکتری مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران.
چکیده: (1220 مشاهده)
در طی دو قرن اخیر، میزان تولید و مصرف نیترات به خصوص در بخش کشاورزی افزایش چشمگیری داشته است. در حال حاضر بسیاری از نقاط جهان حتی در ایران با مشکل بالا بودن غلظت نیترات در آب آشامیدنی روبهرو هستند که مهمترین علت آن ورود روانابهای کشاورزی و فاضلابهای شهری و صنعتی به منابع آبی به خصوص آبهای زیرزمینی میباشد. مصرف آب آلوده به نیترات، همراه با مواد غذایی محتوی نیترات بالا میتواند باعث ورود مقدار زیادی نیترات به بدن گردد. از دیر باز ثابت شده که غلظت بالای نیترات در آب باعث بیماری متهموگلوبینمیا در کودکان میشود و حتی استانداردهای نیترات در آب آشامیدنی بر مبنای حفاظت کودکان در برابر این بیماری وضع شدند. اما مسألهای مهم که در چند دهه اخیر بین محققان مورد بحث میباشد، پتانسیل سرطانزایی نیترات در آب آشامیدنی میباشد، به طوری که بسیاری از مطالعات شیوع انواع سرطانها مانند سرطان معده، تیروئید و مثانه را با سطح نیترات آب آشامیدنی ارتباط دادند. با این حال برخی مطالعات این رابطه را تأیید نکردند. در این نوشته به بررسی نتایج مطالعات و تحقیقات انجام گرفته در سطح جهان در خصوص ارتباط بین نیترات آب آشامیدنی و خاصیت سرطانزایی آن پرداخته میشود. همچنین در مورد دیگر مسایل مرتبط با نیترات از جمله رژیم غذایی محتوی نیترات، متابولیسم نیترات در بدن انسان، دیگر اثرات مهم مرتبط با نیترات یعنی بیماری متهموگلوبینمیا و اختلالات دوران جنینی پرداخته میشود. در نهایت رویکرد کلی در مورد کنترل نیترات در آب آشامیدنی ارایه میگردد. واژههای کلیدی: آب آشامیدنی، نیترات، خطر سرطانزایی، متهموگلوبینمیا
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1389/12/24 | انتشار: 1389/12/24