دوره 6، شماره 5 - ( 12-1389 )                   جلد 6 شماره 5 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Vahid Dastjerdi M, Shanbezadeh S, Zahab Saniee A, Rozegar R. Reviewing and Comparing the Accumulation of the Heavy Metals in Water, Soil and Plant of International Gavkhooni Wetland in 1381-1385. J Health Syst Res 2011; 6 (5)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-195-fa.html
مرضیه وحید دستجردی ، سعید شنبه زاده ، اسداله ذهب صنیعی ، رضا روزگار . بررسی و مقایسه تجمع فلزات سنگین در آب و خاک و گیاه تالاب بین‌المللی گاوخونی در سال‌های 85-1381. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1389; 6 (5)

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-195-fa.html


1- کارشناس ارشد، مرکز تحقیقات محیط زیست? دانشگاه علوم پزشکی اصفهان? اصفهان، ایران.
2- کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست? شبکه بهداشت و درمان مسجد سلیمان، اهواز، ایران.
3- کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط? سازمان آب منطقه‌ای اصفهان، اصفهان، ایران.
4- کارشناس بهداشت محیط، سازمان آب منطقه‌ای اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده:   (1069 مشاهده)
مقدمه: تالاب گاوخونی یکی از مهم‌ترین تالاب‌های ایران است. در سال‌های اخیر به دلیل انجام فعالیت‌های صنعتی و کشاورزی در حوزه‌ی آبخیز تالاب، کیفیت محیط زیست آن تحت تأثیر قرار گرفته است. این تحقیق به منظور بررسی تعدادی از پارامترهای شیمیایی و غلظت فلزات سنگین در آب و خاک و گیاه تالاب گاوخونی و مقایسه نتایج با استانداردها و همچنین نتایج حاصل از بررسی‌های انجام شده در سال‌های گذشته، از طریق آنالیز نمونه‌های برداشت شده از محیط تالاب در اردیبهشت سال 1385 انجام گرفت. روش‌ها: نمونه‌های آب پس از انتقال به آزمایشگاه جهت تعیین فلزات سنگین، pH، هدایت الکتریکی و کلراید مورد آنالیز قرار گرفت. نمونه‌های خاک برداشت شده از سطح و عمق 10 سانتی‌متری به همراه نمونه‌های گیاهی بعد از خشک شدن در حرارت 103 تا 105 درجه سانتی گراد در مجاورت اسید سولفوریک و هیدروژن پراکسید هضم شدند (9). این نمونه‌ها پس از هضم و عبور از فیلتر تا حجم معینی رقیق شدند و سپس جهت تعیین فلزات سنگین توسط دستگاه جذب اتمی بر اساس روش A 303 استاندارد متد (7) مورد آنالیز قرار گرفتند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین غلظت فلزات Cd، Cr، Cu، Mn، Ni، Pb و Zn در آب نقاط تعیین شده از پل ورزنه تا کوه سیاه تالاب به ترتیب برابر 73/0، 054/0، 76/0، 058/0، 48/0، 14/1 و 075/0 میلی‌گرم بر لیتر می‌باشد که این مقادیر از استانداردهای مربوط به آب آشامیدنی و آب مناسب برای کشاورزی نیز بیشتر است. همچنین غلظت‌های به دست آمده برای فلزات مذکور در خاک و گیاه از حدود استاندارد مربوط بیشتر می‌باشد. مقادیر مربوط به هدایت الکتریکی و کلراید آب تالاب نیز بیانگر آلودگی شدید آن می‌باشند که در صورت تداوم فعالیت‌های پیش گفته و تجمع آلاینده‌ها، موجودیت تالاب تحت تأثیر و تخریب قرار خواهد گرفت. نتیجه‌‌گیری: مقایسه نتایج حاصل از بررسی‌های انجام شده در سال‌های1381 و 1383، بیانگر روند افزایشی غلظت آلاینده‌های مذکور در آب و خاک تالاب می‌باشد، در حالی که مقایسه نتایج حاصل از این تحقیق و بررسی‌های فوق بیانگر وجود تغییراتی مبنی بر کاهش بعضی از پارامترها در آب و خاک تالاب نسبت به سال‌های گذشته است. دلیل این امر بارش مناسب و پر آب شدن تالاب در سال 1385 می‌باشد.   واژه‌های کلیدی: تالاب گاوخونی، فلزات سنگین، رودخانه زاینده‌رود
متن کامل [PDF 439 kb]   (392 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1389/12/24 | انتشار: 1389/12/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb