Nanbakhsh H, Mohammadi A, Ebrahimi A. Investigating the Amount of Nitrate and Nitrite Density in Drinking Water Wells in Villages around the Industrial Estate, city of Orumieh. J Health Syst Res 2011; 6 (5)
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-199-fa.html
حسن نان بخش ، امیر محمدی ، افشین ابراهیمی . بررسی میزان غلظت نیترات و نیتریت در چاههای آب شرب روستاهای اطراف شهرک صنعتی شهر ارومیه. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1389; 6 (5)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-199-fa.html
1- دانشیار، گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، مرکز تحقیقات محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- استادیار، مرکز تحقیقات محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده: (1062 مشاهده)
مقدمه: ترکیبات نیترات و نیتریت از عوامل آلاینده آبهای زیرزمینی محسوب میشوند، که در سالهای اخیر غلظت آنها در این منابع رو به افزایش میباشد. این تحقیق با هدف اندازهگیری غلظت نیترات و نیتریت در چاههای آب شرب روستاهای اطراف شهرک صنعتی ارومیه و مقایسه با استانداردهای مصوب انجام گرفت. روشها: این مطالعه از نوع مقطعی- توصیفی- تحلیلی بود. نمونهبرداری از 30 حلقه چاه به مدت یک سال در نقاط مختلف روستاهای اطراف شهرک صنعتی ارومیه انجام شد و غلظت نیترات و نیتریت، مورد اندازهگیری قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از آزمایشات، میانگین سالیانه غلظت نیترات بر حسب -NO3 و نیتریت بر حسب -NO2 به ترتیب mg/L 46/17 و mg/L 008/0 به دست آمد، که بیشترین غلظت نیترات مربوط به فصل زمستان بود. برای مقایسه میانگین غلظت نیترات و نیتریت در فصول مختلف، از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه استفاده گردید. یافتهها: این بررسی نشان داد که میانگین غلظت نیترات بین فصل بهار با تابستان و نیز بین فصل بهار با پاییز اختلاف معنیداری دارد (05/0 < P)، اما در میانگین غلظت نیتریت نمونههای آب در فصول مختلف اختلاف معنیداری مشاهده نگردید (05/0 < P). همچنین ارتباط معنیدار آماری بین مقادیر نیترات با عمق آب برقرار شد (76/0- = r، 001/0 < P) و با افزایش عمق آب، غلظت نیترات چاهها کاهش یافت. نتیجهگیری: از یافتههای این تحقیق میتوان نتیجه گرفت که در حال حاضر کیفیت آب مورد مطالعه از نظر غلظت نیترات و نیتریت مطابق با استانداردهای آب شرب ایران میباشد؛ با این وجود کنترل مستمر این منابع آب ضروری است. از این رو پایش، تصفیه و دفع بهداشتی فاضلابهای تولیدی هم بایستی مورد توجه قرار گیرد. واژههای کلیدی: نیترات، نیتریت، آلودگی آب، آبهای زیرزمینی.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1389/12/24 | انتشار: 1389/12/24