Samani Majd S, Hashemi H, Pourzamani H R, Mohammadi Moghaddam F, Nourmoradi H, Samani Majd A. Managing the Industrial Solid Waste Production in the Industrial Town of Borujen. J Health Syst Res 2011; 6 (5)
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-202-fa.html
سعید سامانیمجد ، حسن هاشمی ، حمیدرضا پورزمانی ، فاضل محمدیمقدم ، حشمتاله نورمرادی ، علی سامانی مجد . مدیریت مواد زائد جامد صنعتی تولیدی در شهرک صنعتی بروجن. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1389; 6 (5)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-202-fa.html
1- کارشناس ارشد عمران محیط زیست، گروه پژوهشی زنده رود ، اصفهان، ایران.
2- مربی، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران.
3- دانشجوی دکتری مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
4- گروه برنامه ریزی شهری، موسسه آموزش عالی دانش پژوهان، اصفهان، ایران.
چکیده: (1241 مشاهده)
مقدمه: در کنار مسایل و موضوعات گوناگون محیط زیست انسانی، خطرات زیستمحیطی ناشی از سوء مدیریت مواد زائد صنعتی، یکی از مسایل اساسی کشور به حساب میآید. این موضوع به ویژه در استانهایی از قبیل استان چهارمحال و بختیاری که در آنها تمرکز و تنوع منابع طبیعی وجود دارند و در چند سال اخیر با رشد سریع تکنولوژی و صنعت روبرو هستند، از اهمیت بیشتری برخوردار است. روشها: جهت بررسی وضعیت دفع فعلی مواد زائد صنعتی در شهرک صنعتی بروجن و بهسازی وضعیت موجود سیستم مدیریت پسماند، در شهرک صنعتی بروجن از روش پرسشنامه استفاده گردید که به صورت حضوری از صاحبان و مسؤولین صنایع سؤال گردید و در پرسشنامه یاداشت شد و در نهایت از صنعت مورد نظر بازدید شد و شماتیک فرایند تولید، مشخص گردید. در این پرسشنامه وضعیت بهرهبرداری، نوع فعالیت، نوع و مقدار مواد اولیه مصرفی، نوع و مقدار محصولات تولیدی و زبالههای تولیدی توسط هر صنعت بررسی گردید. یافتهها: در شهرک صنعتی بروجن به طور کلی 2200 کیلوگرم در روز زائدات بهداشتی در اثر فعالیت پرسنل در این شهرک تولید میشود. در بررسیهای انجام شده، بر اساس ترکیب فیزیکی زباله، مشخص شد که با در نظر گرفتن تمام مواد قابل بازیافت، حدود 6/68 درصد وزن مواد زائد صنعتی در شهرک صنعتی بروجن کاهش خواهد یافت ولی تمام مواد قابل بازیافت را نمیتوان بازیابی نمود. بنابراین کاهش وزن به حدود 61 درصد میرسد. نتیجهگیری: بر اساس بررسیهای میدانی جهت امکان احداث واحدهای بازیافت در شهرک صنعتی بروجن، میتوان از تأسیسات بازیافت کاغذ در این شهرک صنعتی استفاده نمود و با توجه به وجود صنایع بازیافت کاغذ در این شهرک، پتانسیل خوبی در این مورد وجود دارد. ایجاد تأسیسات بازیافت و پردازش پلاستیک مقرون به صرفه نیست. همچنین توصیه میشود که زائدات آهنی در یک نقطه مشخص در شهرک صنعتی جمعآوری شوند و پس از یک دوره مشخص به عنوان مواد اولیه به صنایع مادر فروخته شوند. واژههای کلیدی: مدیریت مواد زاید جامد صنعتی، شهرک صنعتی، بروجن
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1389/12/24 | انتشار: 1389/12/24