دوره 9، شماره 3 - ( 3-1392 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 258-243 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zohreh Kadkhodai, Hossein Hajianfar. Ethics Role on Mental Health of the Society from the View Point of Nahj al-Balagha. HSR 2013; 9 (3) :243-258
زهره کدخدایی ، حسین حاجیان فر . بررسی نقش اخلاق بر سلامت روان در اجتماع از دیدگاه نهج البلاغه. تحقیقات نظام سلامت. 1392; 9 (3) :243-258

1- کارشناس ارشد، گروه نهج البلاغه، دانشگاه معارف قرآن و عترت، اصفهان، ایران
2- دانشجوی دکتری، کمیته تحقیقات دانشجویی، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: یکی از عوامل موثر در ایجاد آرامش ، ایمان و اخلاق نیکو و شایسته است؛ زیرا احساس شاد ی به انسان دست داده و باعث نشاط و سلامت روانی می شود و به دنبال آن سلامت فیزیکی تامین و انسان را به فعالیت های صحیح زندگی وادار می کند. یکی از والاترین اهداف دین اسلام، تکامل مکارم اخلاقی است ،تا آنجا که پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: «اِنّی بُعثتَ لا تَتَمّم مَکارمَ الاَخلاق» . اخلاق پسندیده با زدودن کینه ها و جذب قلب ها، زمینه روابط اجتماعی مناسب و آرامش را فراهم می آورد. حضرت امام علی(ع) می فرمایند: «هر کس اخلاقش نیکو باشد، راه های زندگی برایش هموار می گردد.» لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اخلاق بر سلامت روان از دیدگاه امام علی (ع) انجام گرفت . روش : پژوهش حاضر یک مطالعه کتابخانه ای است که نقش اخلاق پسندیده بر سلامت روان در کلام امام علی (ع) بررسی شده است و در آن سعی شده از قرآن و نهج البلاغه وغررالحکم استتفاده گردد. در ابتدا اخلاق تعریف و سپس صفات پسندیده اخلاقی در کلام امام علی (ع)ذکر شده و آثار هر کدام بر سلامت روان بیان گردیده است . یافته ها : دراین مطاله ، نقش اخلاق بر سلامت روان از دیدگاه امام علی (ع) مورد بررسی قرار گرفت و یافته های تحقیق نشان داد حسن خلق از موارد مهم اثر گزار بر سلامت روان است و صفات  پسنذیده در ارتقای آن موثر است.  بحث و نتیجه گیری :اخلاق عبارت است از یک سلسله خصلتها و سجایا و ملکات اکتسابی که بشر آن را به عنوان اصول اخلاق می پذیرد.با یاد خدا و اخلاق نیکو ،انسان به آرامش و سلامت روان دست می یابد. پیامبر اکرم (ص) محبوب ترین فرد  نزد خداوند را خوش خلق ترین مردم می دانند و حضرت علی (ع) حسن خلق را سرلوحه ویژگی های مومن می دانند. حسن خلق، تواضع، بردباری و شرح صدر، عفو و گذشت و مدارا کردن، خوش گمانی ، صله رحم ، تغافل، رازداری و انصاف از جمله صفات مناسب اخلاقی است که به بهبود روابط اجتمایی و سلامت روان کمک می کند.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1392/3/25 | انتشار: 1392/3/25