دوره 9، شماره 6 - ( 6-1392 )                   جلد 9 شماره 6 صفحات 593-587 | برگشت به فهرست نسخه ها

Homamodin Javadzade, Hossein Shahnazi, Gholamreza Sharifirad, Mahnoosh Reisi, Elaheh Tavassoli. The Status of Knowledge and Belief of Pre-University Male Students in Isfahan, Iran, on Smoking and Its Harmful Effects and the Prevalence of Smoking among Them. HSR 2013; 9 (6) :587-593
سید همام الدین جوادزاده ، حسین شهنازی ، غلامرضا شریفی‌راد ، مهنوش رئیسی ، الهه توسلی . بررسی میزان آگاهی و باور دانش‌آموزان پسر مقطع پیش‌دانشگاهی شهر اصفهان در خصوص استعمال سیگار و مضرات آن و شیوع مصرف سیگار در بین آنان. تحقیقات نظام سلامت. 1392; 9 (6) :587-593

1- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
2- استادیار، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- استاد، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- دانشجوی دکتری، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
مقدمه: یکی از رفتارهای غیر بهداشتی که سلامتی افراد جامعه را به خطر می‌اندازد و هزینه‌های قابل توجهی را بر جوامع تحمیل می‌کند، مصرف سیگار است. نظر به این که میزان استعمال سیگار در میان جوانان و نوجوانان در حال افزایش و سن شروع آن رو به کاهش می‌رود، مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع مصرف سیگار و میزان آگاهی و نگرش دانش‌آموزان پسر مقطع پیش دانشگاهی شهر اصفهان در خصوص استعمال سیگار و مضرات آن انجام پذیرفت. روش‌ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و به شیوه مقطعی بر روی 382 دانش‌آموز پسر مقطع پیش دانشگاهی که با روش نمونه‌گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسش‌نامه محقق ساخته‌ای مشتمل بر 3 بخش (مشخصات فردی، آگاهی و نگرش) بود. داده‌های گردآوری شده، توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 18، آمار توصیفی و آزمون Chi-square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: میانگین سنی دانش‌آموزان 62/0 ± 72/17 سال بود. 33 درصد از افراد، تجربه حداقل یک بار سیگار کشیدن را داشتند. 2/7 درصد واحدهای مورد پژوهش، سیگاری بودند. 6/41 درصد از افراد مورد پژوهش از نگرش خوبی برخوردار بودند، در حالی که تنها 3/18 درصد از افراد، از سطح آگاهی خوبی برخوردار بودند. در افراد با سطح آگاهی بالاتر، تجربه استعمال سیگار کمتر بود (017/0 = P). همچنین دانش‌آموزانی که تجربه مصرف سیگار را گزارش نمودند، نگرش ضعیف‌تری در خصوص مضرات سیگار کشیدن داشتند (001/0 = P). نتیجه‌گیری: پایین بودن سطح آگاهی و نگرش دانش‌آموزان، پایین بودن سن شروع مصرف سیگار و همچنین بالا بودن نسبی تجربه مصرف سیگار در این افراد هشدار دهنده می‌باشد. بر این اساس، اقدامات پیشگیری در دوره نوجوانی و قبل از آن، ضروری به نظر می‌رسد.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1392/6/24 | انتشار: 1392/6/24