دوره 18، شماره 2 - ( 4-1401 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 103-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Keyvanara M, Kalantari E, Shaarbafchizadeh N. Social Contexts of Self-Immolation among Women Admitted to Isfahan Burns Hospital, Iran: A Qualitative Study. HSR 2022; 18 (2) :95-103
کیوان‌آرا محمود، کلانتری الناز، شعربافچی‌زاده نسرین. بسترهای اجتماعی اقدام به خودسوزی در بین زنان بستری ‌شده در بیمارستان سوانح سوختگی اصفهان: یک مطالعه کیفی. تحقیقات نظام سلامت. 1401; 18 (2) :95-103

1- استاد، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- دانشیار، مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: زنان هر جامعه‌ای نقش محوری در خانواده دارند و در عین حال، به شدت در معرض فشارهای ناشی از روابط غیر کارکردی نهادهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خارج از خانواده هستند و چنانچه در همین بستر به‌ طور پیوسته در شرایط آسیب‌زا و بحرانی قرار گیرند، ممکن است در یک درماندگی ناخواسته، آسیب‌های جبران‌ناپذیری به خود وارد کنند و با رفتارهایی همچون خودکشی‌های دشوار از جمله خودسوزی، بقای خود و خانواده را به مخاطره اندازند. پژوهش حاضر با هدف واکاوی بسترهای اجتماعی اقدام به خودسوزی در بین زنان بستری ‌شده در بیمارستان سوانح سوختگی اصفهان انجام‌ شد.
روش‌ها: این مطالعه به روش تحلیل محتوای کیفی بر روی 43 نفر از زنانی که به دلیل خودسوزی در بیمارستان سوانح و سوختگی امام موسی کاظم (ع) اصفهان بستری شده بودند، انجام شد. مشارکت‌کنندگان به طور هدفمند انتخاب شدند و به‌ طور انفرادی تحت مصاحبه‌ نیمه ساختار یافته قرار گرفتند. داده‌ها به روش تحلیل محتوای کیفی یا تحلیل بر مبنای مضامین طبقه‌بندی و تحلیل گردید.
یافته‌ها: در مجموع، 157 کد اولیه به دست آمد که پس از تقلیل، به 16 کد ثانویه تبدیل شد و پنج مفهوم اصلی شامل «تعارض در خانواده، اعتیاد، ازدواج، فقر و مشکلات اقتصادی و مشکلات فردی و روانی» حاصل گردید.
نتیجه‌گیری: مشکلات بیشتر زنانی که اقدام به خودسوزی می‌کنند، با آزار و نارضایتی از حداقل یکی از نزدیکان یا شرایط زندگی دشوار و پرفشار مرتبط می‌باشد. نتایج به دست آمده می‌تواند برای برنامه‌ریزی‌های کشوری جهت رعایت حقوق و امنیت زنان در خانواده و جامعه توسط دستگاه‌های مرتبط مورد استفاده قرار گیرد.
دریافت: 1399/11/19 | پذیرش: 1400/12/4 | انتشار: 1401/4/15