دوره 17، شماره 2 - ( 4-1400 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 126-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Navabifar F, Atashpour S H, Golparvar M. Investigating the Efficacy of Nine Types of Personality (Enneagram) Training on Self-Control of Marriage Applicants. HSR 2021; 17 (2) :119-126
نوابی‌فر فرناز، آتش‌پور سید حمید، گل‌پرور محسن. بررسی اثربخشی آموزش مفاهیم نه‌گانه شخصیتی (انیاگرام) بر خودکنترلی متقاضیان پیش از ازدواج. تحقیقات نظام سلامت. 1400; 17 (2) :119-126

1- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
2- دانشیار، گروه علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
مقدمه: ویژگی‌های شخصیتی، نقش برجسته‌ای در نحوه تعاملات بین فردی به ویژه ازدواج دارد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف تبیین ارتباط ویژگی‌های شخصیتی با یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های فردی یعنی خودکنترلی در چارچوب مدل انیاگرام انجام گردید. انیاگرام نظریه‌ای است که 9 تیپ اصلی شخصیت و الگوهای احساسی، ادراکی و رفتاری خاص آن را توصیف می‌کند. تحلیل ارتباط خودکنترلی با صفات شخصیتی زوجین، می‌تواند منجر به تصمیم‌گیری آگاهانه‌تر و پیشگیری از جدایی ناشی از انتخاب‌های سطحی شود.
روش‌ها: این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون همراه با گروه شاهد بود. ﺟﺎﻣﻌﻪ آﻣﺎری را ﮐﻠﯿﻪ زوﺟﯿﻦ در مرحله پیش از ازدواج ﻣﺮاﺟﻌﻪ‌ﮐﻨﻨﺪه به 5 مرکز مشاوره شهر اصفهان تشکیل داد که از میان آن‌ها، 30 زوج به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفره قرار گرفتند. ﮔﺮوه آزﻣﺎیﺶ، آموزش انیاگرام را به مدت 10 جلسه 90 دقیقه‌ای دریافت نمود. پرسش‌نامه خودکنترلی Tangney در دو مرحله پیش‌آزمون و پس‌آزمون (با فاصله 45 روز) تکمیل گردید. داده‌ها در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش انیاگرام بر خودکنترلی اولیه (0/01 > P، 36/0 = F)، خودکنترلی بازدارنده (0/01 > P، 73/70 = F) و خودکنترلی کل (0/01 > P، 21/51 = F) متقاضیان مؤثر بوده است.
نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر می‌تواند جهت توانمندسازی متقاضیان ازدواج که شناختی از ویژگی‌های شخصیتی خود ندارند، مؤثر واقع شود. همچنین، آگاهی از روش ابراز هیجانات هر تیپ شخصیتی بر خودکنترلی زوجین تأثیر دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1400/4/14 | پذیرش: 1400/4/15 | انتشار: 1400/4/15