دوره 17، شماره 4 - ( 11-1400 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 289-282 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 50963
Ethics code: IR.MUI.RESEARCH.REC.1398.643

Rezazadeh M, Fathian-Dastgerdi Z, Heidari Z. Investigating the Relationship between Internet Addiction and Various Aspects of Family Functioning in Adolescents in Khomeinishahr, Iran. HSR 2022; 17 (4) :282-289
رضازاده مژگان، فتحیان دستگردی زهره، حیدری زهرا. بررسی ارتباط اعتیاد به اینترنت با ابعاد مختلف عملکرد خانواده در نوجوانان شهرستان خمینی‌شهر. تحقیقات نظام سلامت. 1400; 17 (4) :282-289

1- کارشناس، شبکه بهداشت و درمان شهرستان خمینی‌شهر، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استادیار، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- استادیار، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: با توجه به شیوع گستردگی استفاده از اینترنت در بیشتر جوامع و بروز پدیده‌ای به نام وابستگی اینترنتی که پیامدهای بسیاری در سبک زندگی افراد به همراه دارد، لازم است عوامل مرتبط و یا تبیین‌کننده رفتار در سنین پایین‌تر مورد بررسی قرار گیرد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین اعتیاد به اینترنت و ارتباط آن با ابعاد مختلف عملکرد خانواده در نوجوانان بود.
روش‌ها: این مطالعه از نوع مقطعی (توصیفی- تحلیلی) بود که در آن، 604 دانش‌آموز نوجوان از مدارس خمینی‌شهر به روش تصادفی خوشه‌ای چند مرحله‌ای انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها شامل پرسش‌نامه اعتیاد به اینترنت Young (Internet Addiction Test یا IAT) و پرسش‌نامه بررسی عملکرد خانواده بر مبنای الگوی McMaster (Family Assessment Device یا FAD) بود. جهت بررسی همبستگی داده‌ها و بررسی نسبت شانس، از آزمون همبستگی و آنالیز رگرسیون استفاده گردید. داده‌ها در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: بررسی ارتباط بین متغیرهای عملکرد خانواده و اعتیاد به اینترنت نشان داد که تقریباً تمام ابعاد عملکرد خانواده شامل «ارتباط، نقش، همراهی عاطفی، آمیزش عاطفی، کنترل رفتاری و عملکرد کلی» با اعتیاد به اینترنت همبستگی مثبت و معنی‌داری داشت (0/05 > P)، اما نتایج آنالیز رگرسیون خطی در بررسی نسبت شانس حاکی از آن بود که فقط توانایی همراهی عاطفی [1/19 = Odds ratio (OR)]، آمیزش عاطفی (1/08 = OR) و عملکرد خانواده (1/07 = OR) در اعتیاد به اینترنت نسبت شانس معنی‌داری داشت (0/01 > P).
نتیجه‌گیری: با توجه به رابطه معنی‌دار بین ابعاد مختلف عملکرد خانواده و اعتیاد به اینترنت، هرچه توانایی‌های ایفای نقش، همراهی عاطفی، آمیزش عاطفی و کنترل رفتار در خانواده‌ها بالاتر باشد، اعتیاد به اینترنت بین دانش‌آموزان پایین‌تر خواهد بود. بنابراین، عملکرد خانواده می‌تواند تبیین‌کننده معنی‌داری برای رفتار اعتیاد به اینترنت در نوجوانان باشد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
دریافت: 1400/9/20 | پذیرش: 1400/9/21 | انتشار: 1400/11/10