Ebrahim Falahi, Sajjad Roosta, Amirhossein Khalkhali, Khatereh Anbari. Relationship between western dietary pattern and the risk of metabolic syndrome. J Health Syst Res 2013; 9 (S1) :1414-1426
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-539-fa.html
ابراهیم فلاحی ، سجاد روستا ، امیرحسین خلخالی راد ، خاطره عنبری . بررسی ارتباط الگوی غذایی شبه غربی و خطر ابتلا به سندرم متابولیک در بزرگسالان شهر خرمآباد. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1392; 9
(S1) :1414-1426
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-539-fa.html
1- دانشیار، دکترای علوم تغذیه، مرکز تحقیقات بهداشت تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان ، خرم آباد، ایران
2- دانشجوی کارشناسی علوم تغذیه، گروه علوم تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان ، خرم آباد، ایران
3- استادیار، دکترای پزشکی- اجتماعی، گروه پزشکی- اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان ، خرم آباد، ایران
چکیده: (1057 مشاهده)
مقدمه: هر چند ارتباط غذاها و مواد مغذی با سندرم متابولیک تا حدودی شناخته شده است، مطالعه الگوهای غذایی و ارتباط آن با سندرم متابولیک فواید بیشتری نسبت به بررسی ارتباط منحصراً یک یا چند ریز مغذی دارد؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوهای غذایی شبه غربی با سندرم متابولیک در شهر خرمآباد انجام شد. روشها: در این مطالعه مقطعی، 973 نفر (237 مرد و 736 زن) از ساکنین شهر خرمآباد به روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای و به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. دریافتهای غذایی افراد ارزیابی، وزن و قد اندازهگیری و نمایه توده بدن محاسبه شد. نمونه خون سیاهرگی جهت اندازهگیری سطح متغیرهای متابولیکی جمعآوری و فشار خون اندازهگیری شد. سندرم متابولیک طبق معیارهای AHA (انجمن قلب آمریکا) تعریف شد. یافتهها: در این مطالعه نشان داده شد افرادی که در بالاترین پنجک الگوی غذایی شبه غربی قرار داشتند، در مقایسه با افراد پایینترین پنجک، شانس بیشتری برای ابتلا به سندرم متابولیک(نسبت شانس 21/2 و فاصله اطمینان 95%: 42/1 تا 44/3) داشتند. نتیجهگیری: یافتههای مطالعه حاضر نشان میدهد که الگوی غذایی شبه غربی (گوشت احشا، مارگارین، قهوه، خشکبار، شیرینی و دسر، چاشنیها، نوشابه، متفرقه، گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده) خطر سندرم متابولیک را افزایش میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1400/5/19 | انتشار: 1400/5/19