Fathollah Aalipour, Maryam Mirlohi, Mohammd Jalali. The study of the antibiotic consumption pattern in the production of animal originated food in Iran and its comparison to other countries. HSR 2013; 9 (S1) :1572-1584
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-550-fa.html
فتح الله عالی پور ، مریم میرلوحی ، محمد جلالی . بررسی الگوی مصرف آنتیبیوتیکها در تولید فراوردههای غذایی با منشا دام و طیور در ایران و مقایسه آن با سایر کشورها. تحقیقات نظام سلامت. 1392; 9
(S1) :1572-1584
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-550-fa.html
1- کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استادیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (1297 مشاهده)
مقدمه: آنتیبیوتیکها مهمترین دسته داروها هستند که به دلایل درمانی، پیشگیری و یا ارتقای رشد در امور دامپزشکی مصرف میشوند و باقیماندههای آنها از طریق فراورده های دامی به مصرفکنندگان منتقل شده و مشکلاتی را در صنعت و سلامت انسان ایجاد میکنند. بر این اساس این تحقیق سعی نموده است تا برای اولین بار در ایران وضعیت مصرف آنتیبیوتیکهایی که در دامپزشکی استفاده میشوند را مورد بررسی قرار دهد. روشها: اطلاعات مورد نیاز به وسیله پرسشنامه و مکاتبه جمعآوری گردید. برای تعیین الگوی مصرف داروهای آنتیبیوتیک پرسشنامهای تهیه و با 9 نفر کلنسینهای دامپزشکی و 13 داروخانه دامی و 3 شرکت توزیع کننده داروهای دامی که در استان چهارمحال و بختیاری فعالیت دارند، مصاحبه گردید. جهت تعیین میزان مصرف داروهای آنتی بیوتیک با سازمان دامپزشکی ایران مکاتبه شد و برای تعیین میزان تولید گوشت، شیر و تخم مرغ در سال 1389 از اطلاعات موجود در وب سایت وزارت جهاد کشاورزی استفاده گردید. دادههای اخذ شده به وسیله نرمافزار SPSS نسخه 19 آنالیز شد. یافتهها: این مطالعه نشان داد که به ازای تولید یک کیلوگرم گوشت قرمز و شیر 4/107و برای تولید گوشت مرغ و تخم مرغ 5/249 و به طور میانگین برای تولید یک کیلوگرم گوشت، شیر و تخم مرغ 133 میلیگرم آنتیبیوتیک در مزارع دام و طیور ایران در سال 1389 مصرف گردید. مقایسه اعداد به دست آمده با اعداد مشابه از سایر کشورها نشان داد که فاکتور مصرف آنتیبیوتیک در ایران بالاتر از کشورهای توسعه یافته است. نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه میتواند برای مسؤولین امنیت و ایمنی مواد غذایی آگاهی بخش بوده تا زمینه برقراری برنامههای ملی برای کنترل و پایش دقیقتر آنتیبیوتیکها در مواد غذایی با منشا حیوانی در ایران فراهم گردد. واژههای کلیدی: آنتیبیوتیک، الگوی مصرف، گوشت، شیر، تخم مرغ، ایران
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1400/5/19 | انتشار: 1400/5/19