Moorsa Zaroudi, Parvin Mirmiran, Akbar Fazel-tabarMalekshah, Mohammadreza Mirzaei, Ghasem Oveis, Nader Ahangar, et al . The association between major dietary pattern and diabetes type 2. J Health Syst Res 2013; 9 (S1) :1679-1695
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-560-fa.html
مرسا زرودی ، پروین میرمیران ، اکبر فاضل تبار ملکشاه ، محمدرضا میرزایی ، قاسم اویس ، نادر آهنگر ، و همکاران. و همکاران.. بررسی رابطه الگوهای غذایی غالب با دیابت نوع 2. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1392; 9
(S1) :1679-1695
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-560-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- دانشیار، گروه تغذیه انسانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
3- کارشناس ارشد علوم تغذیه ، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران
4- پزشک عمومی، مرکز بهداشت استان، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران
5- متخصص داخلی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران
6- کارشناس ارشد انگلشناسی، مرکز بهداشت استان، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران
7- کارشناس علوم آزمایشگاهی، مرکز بهداشت استان مازندران، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران
8- دانشیار، گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران
9- استادیار، دانشکده بهداشت، عضو مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران
چکیده: (1275 مشاهده)
مقدمه: دیابت به عنوان عامل خطر بیماریهای مزمنی مانند قلبی عروقی با مرگ و میر بالا، مطرح است. شیوع دیابت در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران رو به افزایش است.در این مطالعه رابطه الگوهای غذایی غالب بادیابت نوع 2 بررسی شد. روشها: در این مطالعه مورد شاهدی 332 فرد (110 مورد با دیابت تازه تشخیص داده شده و 222 شاهد) به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. دریافت های غذایی افراد با استفاده از یک پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی معتبر ارزیابی گردید. شاخص های تن سنجی و فشار خون طبق دستورالعمل های استاندارد، اندازه گیری و نمایه توده بدن و نسبت دور کمر به دور باسن محاسبه گردید. نمونه خون سیاهرگی، جهت اندازهگیری متغیرهای متابولیکی جمعآوری گردید. جهت شناسایی الگوهای غذایی از روش تحلیل عاملی استفاده شد. رابطه الگوهای غذایی غالب با دیابت با روش رگرسیون لجستیک بررسی شد. یافتهها: سه الگوی غذایی غالب در افراد مورد مطالعه شناسایی شد: الگوی غذایی سالم (غنی از سبزیها، روغنهای گیاهی، ماهی، میوهها و مغزها)، الگوی غذایی مختلط (مصرف بالای نمک، گوشت امعا و احشا، میوههای خشک، مرغ، چای، لبنیات کمچرب و برخی سبزی) و الگوی غذایی سنتی (مصرف بالای سیر، دوغ، لبنیات پر چرب، میوه های خشک، گوشت قرمز، غلات و چربی حیوانی). پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوشگر، افرادی که در بالاترین چارک الگوی غذایی مختلط و سنتی قرار داشتند به ترتیب از 117% (نسبت شانس 17/2 و فاصله اطمینان 95%: 0/1 تا 50/4) و 113% (نسبت شانس 13/2 و فاصله اطمینان 95%: 03/1 تا 41/4) شانس بیشتری برای ابتلا به دیابت نسبت به افراد پایینترین چارک برخوردار بودند، در حالی که چه در مدل خام و چه پس از تعدیل برای متغیرهای مخدوشگر ارتباط معنیداری بین تبعیت از الگوی غذایی سالم با دیابت مشاهده نشد. نتیجهگیری: الگوهای غذایی مختلط و سنتی شانس ابتلا به دیابت را در افراد مورد مطالعه افزایش داد واژههای کلیدی: الگوهای غذایی، دیابت نوع 2، تحلیل عاملی
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1400/5/19 | انتشار: 1400/5/19