Paknahad Z, Ahmadivasmehjani A, Maracy M R. Association of Serum 25-hydroxyvitamin D concentration and Markers of Metabolic Syndrome in adult women. HSR 2015; 11 (2) :317-326
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-778-fa.html
1- مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (671 مشاهده)
مقدمه: مقدمه: برخی مطالعات مقطعی ارتباط کمبود ویتامین D با اجزای سندرم متابولیک را نشان دادهاند، اما یافتههای فعلی کاملاً با یکدیگر هماهنگ نیستند. با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین D در ایران، مطالعه حاضر در راستای این هدف طراحی گردید.روشها: 156 زن بالای 30 سال مبتلا به سندرم متابولیک به روش نمونهگیری تصادفی متوالی وارد مطالعه شدند. غلظت 25 هیدروکسی ویتامین D سرم [25(OH)D] و اجزای سندرم متابولیک اندازهگیری شد. سندرم متابولیک بر اساس (NCEP:ATP-III یا National Cholesterol Education Program/Adult Treatment Panel III) تعریف شد. افراد بر اساس غلظت 25(OH)D سرم به سه گروه طبقهبندی شدند.یافتهها: میانگین غلظتهای 25(OH)D سرم 8/10 ± 5/20 نانوگرم در میلیلیتر مشاهده شد. 5/54 % زنان کمبود ویتامین D، 1/23% در معرض خطر کمبود و 4/22% دارای سطوح نرمال ویتامین D بودند. بعد از تعدیل سن، BMI و فعالیت فیزیکی، آنالیز ANCOVA ارتباط آماری معکوس و معنیداری بین غلظت 25(OH)D سرم و قند خون ناشتا نشان داد (003/0P =). آنالیز MANCOVA ارتباط مستقیم و معنیداری بین غلظت 25(OH)D با سطوح HDL-C سرم نشان داد (14 0/0P = ). ارتباط دور کمر و غلظت 25(OH)D از نظر آماری معنیدار نبود. ارتباط آماری معنیداری بین غلظت 25(OH)D با سایر اجزای سندرم متابولیک مشاهده نشد.نتیجهگیری: ارتباط 25(OH)D سرم با قند خون ناشتا و HDL-C میتواند پیشگوکننده بیماریهای مزمن باشد، اما برای تعیین نقش ویتامین D با سندرم متابولیک و بیماریهای مرتبط با آن طراحی مطالعات آیندهنگر و کارآزماییهای بالینی ضروری به نظر میرسد.واژههای کلیدی: سندرم متابولیک، رژیم غذایی، ویتامین D، قند خون، پروفایل لیپیدی، زنان
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1394/3/25 | انتشار: 1394/3/25