1- دانشجوی دکترای تغذیه، مرکز تحقیقات تغذیه و بیماریهای متابولیک، گروه تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
2- کارشناس ارشد علوم تغذیه، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (1216 مشاهده)
مقدمه: سبک زندگی افراد جامعه خصوصا عوامل غذایی نقش مهمی در افزایش روزافزون بیماریهای قلبی و عروقی دارد. با توجه به دریافتهای غذایی کربوهیدرات بهویژه در کشورهای در حال توسعه، توجه به نوع کربوهیدرات مصرفی در بروز بیماریهای قلبی و عروقی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف مروری بر مطالعات پیشین در زمینه ارتباط بین نمایه گلیسمیک و بار گلیسمیک رژیم غذایی با بیماریهای قلبی و عروقی انجام گرفت.روشها: با استفاده از موتور جستجوی Pubmedو کلیدواژههایی مانند glycemic index ، glycemic load،cardiovascular disease وcoronary heart disease مقالات با طراحیهای مقطعی، کارآزمایی بالینی، کوهورت آیندهنگر انتخاب شدند.یافتهها: نتایج مطالعات ناهمسو است اما نشان میدهد دریافت رژیم غذایی با نمایه و بار گلیسمیک پایین دارای اثرات مفیدی بر متابولیسم گلوکز و غلظت چربیهای سرم چربیها در بدن میباشد و به عنوان یک عامل محافظتی در بیماریهای قلبی و عروقی مطرح میشود.نتیجهگیری: شواهد موجود رابطهای قطعی بین نمایه گلیسمیک و بار گلیسمیک با بیماریهای قلبی عروقی را گزارش نکردهاند. انجام مطالعات بیشتر و دقیقتر ضروری به نظر میرسد.واژههای کلیدی: کربوهیدرات، نمایه گلیسمیک، بار گلیسمیک، بیماریهای قلبی عروقی
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1393/10/25 | انتشار: 1393/10/25