Hosseininezhad M, Saadat S, Rezazadeh Kalashami A, Nasiri P, Sarlati M. Identification of Inappropriate Diets in People with Multiple Sclerosis with Relapses in the Past Year: A Qualitative Study. J Health Syst Res 2021; 16 (4) :235-241
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1212-fa.html
حسینینژاد مظفر، سعادت سجاد، رضازاده کلاشمی آرمیتا، نصیری پریا، سرلاتی مائده. شناسایی رژیم غذایی نامناسب در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با عود بیماری طی یک سال گذشته: یک پژوهش کیفی. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1399; 16 (4) :235-241
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1212-fa.html
1- دانشیار، گروه مغز و اعصاب، واحد توسعه تحقیقات بالینی پورسینا، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
2- دکتری تخصصی روانشناسی، مرکز تحقیقات علوم اعصاب و گروه مغز و اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
3- دکتری عمومی، گروه مغز و اعصاب، واحد توسعه تحقیقات بالینی پورسینا، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
4- کارشناس ارشد، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده: (1887 مشاهده)
مقدمه: مولتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis یا MS)، یکی از شایعترین و ناتوانکنندهترین بیماریهای نورولوژی در سنین جوانی است. مطالعات پیشین نشان دادهاند که تغذیه به عنوان یکی از عوامل محیطی، نقش مؤثری در ایجاد این بیماری و تکرار حملات آن دارد. بر این اساس، هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی رژیم غذایی نامناسب در افراد مبتلا به MS با سابقه عود بیماری بود.
روشها: این مطالعه در قالب الگوواره کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی در سال 1398 انجام شد. بدین ترتیب، 15 بیمار مبتلا به MS و 5 متخصص از شهر رشت در تحقیق مشارکت نمودند. شرکتکنندگان به شیوه هدفمند و با حداکثر تنوع انتخاب شدند و مصاحبهها به صورت بدون ساختار تا حد اشباع نظری انجام شد. دادهها با استفاده از رویکرد تحلیل مضمون به روش Attride-Stirling مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: از مجموع مصاحبهها، سه مضمون فراگیر «رفتارهای تغذیهای، خودتنظیمی در رفتار خوردن و سوء تغذیه» شناسایی گردید. مضامین سازمان دهنده برای رفتارهای تغذیهای شامل «مصرف غذاهای آماده و طبخ نامناسب»، مضامین خودتنظیمی در رفتار خوردن شامل «وسوسه، هدف و مدیریت وعدههای غذایی» و مضامین سوء تغذیه شامل «نارساییها و زیادهرویها» بود.
نتیجهگیری: نتایج به دست آمده نشان میدهد که رژیم غذایی افراد مبتلا به MS با سابقه عود بیماری در زمینه رفتارهای تغذیهای، خودتنظیمی در رفتار خوردن و سوء تغذیه، دارای برخی نارساییها میباشد که ادراک بیماران و متخصصان نقش مؤثری در عود بیماری دارد. بر این اساس، به نظر میرسد که انجام پژوهشهای بیشتر و تدوین مداخلات آموزشی جهت بهبود رژیم غذایی این افراد، لازم و ضروری میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1399/11/11 | پذیرش: 1399/11/10 | انتشار: 1399/11/10